Podsticaji za sedam budućih poduzetnika iz općine Tešanj

Bez autora
Sep 03 2015

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić u okviru Projekta ''Poslovne ideje mladih'' potpisao je ugovore o podsticajima u svrhu pokretnja vlastitih biznisa sa sedam budućih poduzetnika. Projekat je pokrenut 2011. godine.U njegovu provedbu Općina je do sada investirala oko 225.000 KM, čime je pokrenuto 31 preduzeće i otvorena do sada, 54 nova radna mjesta. Po tom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do tri godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić u okviru Projekta ''Poslovne ideje mladih'' potpisao je ugovore o podsticajima u svrhu pokretnja vlastitih biznisa sa sedam budućih poduzetnika.

Projekat je pokrenut 2011. godine.

U njegovu provedbu Općina je do sada investirala oko 225.000 KM, čime je pokrenuto 31 preduzeće i otvorena do sada, 54 nova radna mjesta.

Po tom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do tri godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.

Model koji je razvila Općina Tešanj prepoznao je Institut za razvoj mladih "Kult" te su model prenijeli u šest drugih općina u BiH.

Pored toga, pripremili su Vodič za primjenu ovog modela podrške start-up biznisa, koji sadrži obrasce, uputstva, dokumente, koji su potrebni za realizaciju. Time je iskustvo i dobra praksa Tešnja prenesena na sve druge općine u BiH koje su zainteresirane da takva iskustva koriste.

Osim toga, Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) u novoj publikaciji ''Najbolje inicijative za rodnu ravnopravnost i mlade'', objavila je dobru praksu Općine Tešanj.

Dobra praksa Općine Tešanj je prepoznata kao jedna od boljih u jugoistočnoj Evropi. Ova publikacija će uskoro biti distribuirana svim općinama i gradovima jugoistočne Evrope, saopćeno je iz te općine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik